Utrikes.

2015-04-07 13:58
 • Vishwa Prakash och hans fru Neeta Prakash genomför en så kallad ”oskuldsoperation” som garanterar ett blodflöde under bröllopsnatten. Efter operationen uppmanar Vishwa Prakash sina patienter att inte sporta eller titta på porr innan bröllopsnatten. Bild: Julia Wiræus
  Vishwa Prakash och hans fru Neeta Prakash genomför en så kallad ”oskuldsoperation” som garanterar ett blodflöde under bröllopsnatten. Efter operationen uppmanar Vishwa Prakash sina patienter att inte sporta eller titta på porr innan bröllopsnatten.
 • Bild: Julia Wiræus
 • Vishwa Prakash är plastikkirurg som har specialiserat sig på hymenplastik och har genomfört hundratals oskuldsoperationer de senaste åren. Bild: Julia Wiræus
  Vishwa Prakash är plastikkirurg som har specialiserat sig på hymenplastik och har genomfört hundratals oskuldsoperationer de senaste åren.
 • I den lilla kliniken i Agra är patienterna anonyma och behöver inte uppge sin identitet. Om någon frågar varför de besöker kliniken uppmanas de säga att de är där för att ta bort ett födelsemärke. Bild: Julia Wiræus
  I den lilla kliniken i Agra är patienterna anonyma och behöver inte uppge sin identitet. Om någon frågar varför de besöker kliniken uppmanas de säga att de är där för att ta bort ett födelsemärke.

Oskuldsoperationer – en växande trend i Indien

Tipsa om artikeln via e-post

Oskuldsoperationer, som gör vaginan trängre och garanterar ett blodflöde under bröllopsnatten, blir allt vanligare i Indien. Samtidigt är ingreppet kontroversiellt i ett land där allt fler kvinnor står upp emot kvinnoförtryck.
   – Oskuldsoperationer reflekterar en kvinnofientlig tradition, säger Sudha Sundararaman, vice ordförande för kvinnoorganisationen All India Democratic Women’s Association.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

(Dagens ETC/Indien) Deepa ligger med benen i luften under gröna tyger på sjukhusbritsen i den lilla privatkliniken i Agra. I väntrummet sitter hennes fästman, men ingen annan i släkten vet var hon befinner sig. Hennes ögon är täckta och hon har precis tagit av sig sina svarta tajts och injicerats med lokalbedövning i underlivet.

– Jag är lite rädd, svarar hon när läkaren Vishwa Prakash frågar hur hon känner sig.

Han är iklädd gröna skyddskläder och har gjort ingreppet tusentals gånger förut. Både Vishwa Prakash och hans fru Neeta, som agerar assistent under operationen, tvättar händerna med tvål och vatten innan de sätter på sig plasthandskar. Sterila redskap tas fram för att dels sy ihop vaginan så musklerna blir tajtare och dels återskapa slemhinnevecken kring slidmynningen, det som också kallas mödomshinna.

– Det är som med secondhandbilar. Du vill ha dem fräscha och fixade, säger Vishwa Prakash.

Han har utfört oskuldsoperationer, även kallat hymenplastik, i över tio år. De allra flesta kommer till honom några veckor före sitt bröllop, men även frånskilda kvinnor har genomgått operationen inför ett andra äktenskap.

Syftet med ingreppet är att kvinnan ska bli ”oskuld på nytt”, något som anses bevisat när hon blöder under samlaget. Detta trots att långtifrån alla kvinnor blöder när de har sex för första gången.

De flesta är medel- eller överklass

Vishwa Prakash tillbringar en stor del av sin arbetstid på resande fot. Eftersom patienterna gör ingreppet i hemlighet kan många av dem inte resa till New Delhi där han vanligtvis arbetar. De flesta tillhör medelklassen eller överklassen då ingreppet kostar mellan 4 000 och 6 000 kronor.

– Om det finns särskilda skäl kan vi ge ett billigare pris, säger Vishwa Prakash.

Hans patienter kommer från alla religioner och kaster. Många är bosatta utomlands i länder som Storbritannien, USA eller Hongkong. Dit åker Vishwa Prakash regelbundet för att träffa potentiella patienter, så att steget att komma till Indien och göra ingreppet blir mindre.

Internet har öppnat helt nya möjligheter för ljusskygga verksamheter som inte annars kunnat marknadsföra sig.

– Hur skulle patienterna annars hitta mig? De kan ju knappast fråga runt, säger Vishwa Prakash.

”Tilliten kan bli förstörd”

Det saknas idag statistik över hur många oskuldsoperationer som genomförs i Indien, men många av dem som verkar inom branschen är överens om att intresset ökar.

– En efterfrågan har alltid funnits, men nu finns kunskapen och fler har råd, säger Vishwa Prakash.

Före operationen visar han ett sms från en av sina nöjda patienter i Dubai som tackar för ingreppet som gjort att hon blött under sin bröllopsnatt – något som gjort maken nöjd.

– I Indien vill männen att deras fruar ska vara oskulder, annars är tilliten borta och äktenskapet kan förstöras, säger Neeta Prakash.

Jag frågar om det finns liknande ingrepp för män som ger dem oskulden tillbaka.

– Män är alltid oskulder, säger Neeta Prakash och skrattar, men tillägger att ingen frågar dem.

Patienterna som genomför operationen kommer oftast ensamma, men det händer att ex-pojkvänner eller framtida makar följer med. Fästmannen vet att bruden inte är oskuld och vill att hon gör ingreppet.

– Oskuldsoperationer handlar om mäns ego, säger Neeta Prakash.

”Kvinnofientlig tradition”

Indien har efter en brutal våldtäkt på en buss år 2012 uppmärksammats för det grova våldet och kvinnoförtrycket. Samtidigt tar allt fler kvinnor sig större friheter än någonsin tidigare. Sexuellt umgänge före äktenskapet är vanligt, vilket gör att ämnet oskuldsoperationer omdiskuterat. Det är många som högljutt motsätter sig ingreppen och anser att läkarna i första hand tjänar pengar på patienters oro och att de inte bedriver en medicinsk verksamhet.

– Hymenplastik reflekterar en väldigt hycklande och kvinnofientlig tradition där kvinnan ses som en bärare av en familjs heder. Det är motbjudande, säger Sudha Sundararaman, som är vice ordförande för kvinno-oganisationen All India Democratic Women’s Association.

Lättad efter operationen

När Deepa legat under de gröna lakanen i nästan en timme börjar benen domna. Hennes mobil surrar konstant i handväskan. Operationen lider mot sitt slut och fästmannen kommer inrusande, men blir ombedd att gå ut. I väntrummet har han träffat en bekant som är här för att träffa en annan patient. Vishwa Prakash förklarar att han ska säga till vännen att hans fästmö tagit bort ett födelsemärke på låret.

– Om det är ett annat ingrepp kan de be att få se ärret, säger han.

Deepa är märkbart lättad när hon lämnar rummet med en sjal virad för ansiktet så att endast ögonen syns. Hon har en vit munktröja på en lång tunika som går ner till knäna. Det gör det svårt att känna igen henne på gatan. Om en månad är det dags för giftermål och under bröllopsnatten kommer hon att blöda, precis som hennes familj förväntar sig.

Tipsa om artikeln via e-post

Myten om mödomshinnan

• Oskuldsoperationer eller hymenplastik är en av de vanligare plastikoperationerna i Indien. Dessa innebär att kvinnan troligtvis blöder vid det första samlaget efter ingreppet, även om hon inte skulle ha gjort det ”naturligt”. Studier visar att mindre än hälften av kvinnorna blöder vid ett första samlag – ändå lever den myten vidare, vilket är anledning till att många vill eller tvingas operera sig för att bevisa sin ”oskuld”.

• Det går heller inte genom en gynekologisk undersökning se om en kvinna haft ett vaginalt samlag.

Källa: Birgitta Essén, Kristiansson, Johnsdotter S. Att möta patienter som söker för oro kring oskuld och heder.